Gyártási folyamat során keletkező hulladék 95%-a visszaforgatható vagy újrahasznosítható. A Társaság jelenleg is Hungarocell Zöld Program név alatt visszagyűjti és újrahasznosítja az általa forgalmazott szigetelőanyag (EPS és XPS) vágási hulladékot, összesen 4.000 m3-t.

A Masterplast gyártási tevékenysége során hulladék keletkezik, mely 95%-os arányban a gyártási folyamatba visszaforgatásra vagy eladás révén történő hasznosításra kerül. Így a vállalat tevékenysége során kevésbé a hulladék keletkezésének hatásairól, mintsem a hulladék hasznosításáról, visszaforgatási arányának növeléséről van szó. A minimális átállási hulladék keletkezése érdekében optimalizálja a gyártást, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Újrahasznosító extruder gépsor - tiszta PE habfólia hulladék, 100%-ban történő visszaforgatására a saját termelési folyamatba, teljes értékű késztermék előállításához. A vállalat a környezettudatosság jegyében a hulladékkezelés területén alkalmaz célgépeket, mint PE hulladék aprító, kompaktáló - akár 1:50 tömörítési arány - és bálázó.

Az EPS esetében a fel nem használt lapokat a vállalat visszagyűjti, és hasznosítja 4000 m3 mennyiségben. Így a megmaradt termék nem kerül hulladékként a lerakókba, és nem károsítja a környezetet és emberi egészséget. A visszagyűjtött EPS termékek nem megsemmisítésre, hanem újrahasznosításra kerülnek, így nem történik égetés, és nem keletkezik károsanyag-kibocsátás. 2020-ban a Csoport felvásárolta a polisztirol újrahasznosításával és hőszigetelő könnyűbeton gyártásával foglalkozó Fidelis Bau Kft-t. Ezen akvizícióból eredő lehetőséget kihasználva a Masterplast Magyarországon elindította az építőanyag iparban egyedülálló körforgásos gazdálkodásnak megfelelő polisztirol visszagyűjtési programját. A Masterplast, az általa szállított polisztirol termékek építés-kivitelezés során keletkező vágási maradékát visszagyűjti Ökopont partnerhálózatán keresztül és 100%-ban újrahasznosítja, újra hőszigetelő anyagot gyárt belőle – ezzel jelentősen csökkentve az építéshelyi hulladék mennyiségét. A gyártás során keletkezett visszadolgozásra alkalmatlan szélhulladékot díjmentesen elszállítják, és hasznosítják saját gyártásuk során Thermobeton készítésére.

A visszagyűjtött EPS lapok volumenét a vállalat folyamatosan bővíteni kívánja. A Masterplast Csoport ezzel is hozzájárul a felelős fogyasztás és termelés megvalósításához. Masterplast Medical termékek esetében is újrahasznosításra kerül a vágási hulladék, ami a kiinduló pontja a zöld stratégiának, de ennél sokkal ambiciózusabb célokat is kitűzött a Vállalat Csoport. A forgalmazott egyszer használatos textíliákat a jövőben visszagyűjteni tervezi, és azok feldolgozása után a gyártásban újra hasznosítani.

Az egyszer használatos ágyneműk előállításánál már most is alkalmazott ultrahangos varrást kiterjesztve kívánja elérni, hogy ezen termékek idegen anyag nélküli újrahasznosítása még hatékonyabban történhessen meg azáltal, hogy a visszagyűjtés után közvetlenül polipropilén granulátum készül belőlük. Az értékláncban minden esetben, a saját technológiával nem hasznosítható hulladékokat (PE, flíz, csomagoló fólia, papír, horganyzott lemez hulladék) újrahasznosításra értékesíti.

  Sárszentmihály Masterfoam Kft. T-Cell Szabadka
(üvegszál gyártás)
Gyártás során keletkező hulladékból visszaforgatott hulladék aránya 6% 75% 94% 0%
Gyártás során keletkezett megsemmisítendő hulladék aránya 25% 0% 1% 0%
Eladott hasznosítandó hulladék aránya 69% 25% 5% 100%

CSR Hungary, A Magyar Üzleti Felelősség Díját 2021-ben. A Hungarocell Zöld Program a „Legjobb innováció a körkörös gazdaságért” kategóriában - Országosan több, mint 70 Ökopont, 4000m3 újrahasznosított anyag